Mülteci olmak ne demektir? Bu soruyu duyduğunuzda aklınıza hemen televizyonda gördüğünüz bir görsel, istatistiki bir veri üzerinden okuduğunuz rakam, insani yardım projesi yararlanıcılarından birinin adın ya da muhtemelen yerinden edilmiş bir çocuğun mülteci kampının dikenli tellerinin arkasından baktığı bir sahne gelebilir. Peki, gerçekten mülteciler kimlerdir? Savaş onları sadece görüntülere, bir rakama ya da küçük ilginç bir habere nasıl indirgedi? Mülteci olmanın gerçek anlamı nedir?
Bloğumuz, mültecileri savaş sahnelerinin onlara dayattığı soğuk sınıflandırmanın ötesine taşıyor.
Blog sayesinde mülteciler kendi seslerini, kişiliklerini, hikayelerini ve yaşadıkları zorlukları ve mücadelelerini bizlere aktarıyor. “Ecce Homo” evinden, toprağından, işinden ve çevresinden koparılan, arafta bırakılmış, siyasi çıkarlar yüzünden savrulan ve kendileri hakkında konuşanlar tarafından ötekileştirilen insanların hikayesidir. Aynı zamanda her türlü koşulun karşısında durmayı, bir fark yaratmayı, umur vermeyi ve hüküm süren klişelere meydan okumayı seçenlerin hikayesidir.
Bu kişiler dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan bazılarımız ya da her birimiz olabilir. Bu kişilerin kendi anıları, üzüntüleri, özlemleri ve korkuları vardır. Bu hikayeleri anlatırken, hem mültecilerin hikayelerini kayıt altına almaya çalışırız hem de ortak insanlığımızın, diyalog ve saygı kültürünü yaratmaya çalışmanın ve dinleme, anlama ve empati gibi değerlerin yeniden canlandırılmasının önemini kendimize hatırlatırız. Böylelikle bu hikayeler gelecek nesillerin zihinlerinde yaşayacaklardır.
“Mülteci olmak ne demek?’’ diye sormak aslında “insan olmak ne demektir?’’ diye sormaktır.
Böyle bir konuşma gerçekleştiğinde, öncelikli olarak bu ilk soru farklı olmalıdır.
“Mülteci olmak ne demek?’’ diye sormak aslında “insan olmak ne demektir?’’ diye sormaktır.